Hem

SDLAirport

Knapp för att fälla ut menyn Knapp för att fälla ut sök
In English

Vätskor och mat ombord

Du får ta med dig en begränsad mängd vätskor i ditt handbagage. Som vätska räknas till exempel dryck, krämer, geléer och sprayer. Ska du byta flyg i något annat land bör du noga kontrollera vilka regler som gäller där.

Vätskor i handbagaget

Förpackningar med vätskor ska läggas i en genomskinlig 1-liters återförslutningsbar plastpåse. Varje enskild förpackning får rymma högst 100 milliliter. Du får ta med dig så många förpackningar som får plats i plastpåsen när den är stängd. Exempel på förpackningar är flaskor, burkar och tuber.Du plockar ur påsen från ditt handbagage och visar upp i säkerhetskontrollen.

Mediciner, barnmat och dietmat

Flytande mediciner, barnmat och dietmat, som du behöver under resan, måste också visas upp i säkerhetskontrollen, men de behöver inte läggas i förslutningsbar plastpåse.Dessa regler gäller inte vätskor som packas i incheckat bagage. Tänk på att packa vätskorna väl. Skulle skador uppstå på grund av att en flaska i bagaget går sönder ersätts dessa inte.

Regler för taxfreeshopping och vätskor

Du får handla taxfree och andra varor i butiker, som ligger efter säkerhetskontrollen och ta med ombord på flyget, även om burken eller flaskan rymmer mer än en deciliter. Tänk på att reglerna för vätskor i handbagaget vid resa tillbaka till Sverige och andra EU-länder kan skilja sig åt. Ta reda på vad som gäller för din resa.


Resa inom Sverige utan byte

Du kan köpa vätskor i butiker efter säkerhetskontrollen och ta med i handbagaget på resan.


Resa från en flygplats i Sverige med byte i EU-land

Du kan köpa vätskor i butiker efter säkerhetskontrollen och ta med i handbagaget på resan. Se till att butiken försluter påsen så att det går att säkerställa att inte fler behållare har lagts ned i påsen efter köpet. Du ska också kunna visa upp ett kvitto på det du köpt och inköpet ska ha skett de senaste 24 timmarna.


Resa från en flygplats i Sverige med byte i USA

Du får inte ta med vätskor som du köpt på taxfree i Sverige i handbagaget genom säkerhetskontrollen som görs när du fortsätter resa till USA.


Resa från en flygplats i Sverige till USA, med byte i annat EU-land

Det bör inte vara något problem att handla taxfree vid byte i EU-land för att ta med på resan till USA, om du inte ska byta flygplan i USA. Kontrollera för säkerhets skull med ditt flygbolag, så att inte strängare regler tillämpas i just det EU-landet.

Allergiker

Meddela ditt flygbolag redan vid bokningen att du är allergisk. Det går även bra att läsa på flygbolagets webbplats om vilka regler de har kring allergi.
Mer om vätskor ombord på planet

Läs mer om vätskor i handbagaget på Transportstyrelsen hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.